EKSKLUZIVNA PONUDA ZA REZIDENCIJE
SAZNAJ VIŠE
EKSKLUZIVNA PONUDA ZA REZIDENCIJE
Pogled na marinu ujutru

Brodogradilište Bijela

Konzorcijum kojeg čine Adriatic Marinas, kompanija koja realizuje projekat izgradnje i upravljanja marinom za superjahte, i Damen, kompanija koja se na globalnom nivou bavi izgradnjom brodova i superjahti, u saradnji sa Vladom Crne Gore od 2012. godine radi na razvojnim planovima u cilju transformacije nekadašnjeg brodogradilišta Bijela u Bokokotoskom zalivu, Crna Gora.

Nedavna finalizacija tehničkih istraživanja i zaključenje ugovora od strane Vlade Crne Gore i Svjetske banke za remedijaciju lokacije omogućili su potpisivanje Koncesionog ugovora za brodogradilišnu luku 30. novembra ove godine. Završetak remedijacije se očekuje početkom 2020. godine, a Konzorcijum će, tokom narednih 12 mjeseci, raditi na razvoju kompanije za remont i popravku superjahti. Ovo je zahtjevan poduhvat, ali konačni benefiti za privredu Crne Gore će biti značajni, jer se očekuje da će se preko 300 ljudi ponovo zaposliti u industriji brodogradnje. Bijela, odnosno Herceg Novi, je istorijska postojbina ovog industrijskog sektora u Crnoj Gori, a sa ovim projektom region će opet pružati priznate usluge ove vrste čitavom mediteranskom pomorskom tržištu. Planiranje zapošljavanja i obuke putem kredibilne obuke kadrova koju Damen sprovodi putem svoje globalne mreže brodogradilišta već se realizuje. Takođe se radi na planovima za izgradnju najmodernije opreme za podizanje plovila iz vode i za njihovu popravku, koja će se dovesti u brodogradilište nakon završetka radova na remedijaciji.

U međuvremenu, nadamo se da će se postići privremeni dogovori sa Vladom Crne Gore i kompanijom Valgo koja radi na izvođenju radova na remedijaciji, kako bismo mogli da započnemo ranije obavljanje remonta jahti na zapadnom dijelu lokacije u Bijeloj. Te preliminarne aktivnosti bi mogle započeti već u zimu 2019/20. godine.

Potpisan ugovor označava početak nove faze života brodogradilišta Bijela – naš cilj je da zajedno sa partnerima, osiguramo dugoročan uspjeh djelatnosti održavanja i remonta jahti u Crnoj Gori. Velika baza klijenata u Porto Montenegru zajedno sa iskustvom i znanjem Damen-a oblasti održavanja i remonta jahti će doprinijeti uspjehu ovog poslovnog poduhvata. Imajući u vidu trenutno stanje u kojem se brodogradilište nalazi, ispred nas je period izazova. Međutim, uz stalnu apsolutnu pomoć Vlade Crne Gore, i u saradnji sa našim ozbiljnim partnerom i lokalnom zajednicom, naš cilj je da oživimo poslovne uspjehe brodogradilišta, povećamo zaposlenost i iskoristimo odgovarajuće komercijalne mogućnosti kako na lokalnom, tako i na međunarodnom nivou koje će doprinijeti da se ponovo izgradi ozbiljno brodogradilište, istakao je Rene Berkvens, izvšrni direktor Damen-a.

Timovi kompanija Adriatic Marinas i Damen-a rade već veoma dug vremenski period zajedno sa Vladom Crne Gore na realizaciji ovog zahtjevnog i uzbudljivog projekta. Zadovoljstvo nam je da smo uradili veliki korak i vjerujemo da je ovaj poduhvat idealan primjer kako će crnogorski brzorastući turizam i nautička industrija ponovo dovesti do stvaranja radnih mjesta u povezanim kreativnim i proizvodnim industrijama, što će dovesti do velikih, integrisanih i održivih mogućnosti zaposlenja za buduće generacije u Crnoj Gori, dodao je izvršni direktor kompanije Adriatic Marinas, David Margason.