EKSKLUZIVNA PONUDA ZA REZIDENCIJE
SAZNAJ VIŠE

Regata Hiljadu Ostrva

Slovački Lucia X u vlasništvu Milana Fabijana sa hrvatskom posadom i Mladena Kraljića na čelu pobjedničke 6. trke Hiljadu ostrva, kao i jedini brod koji je učestvovao u svakoj trci do sada.

Godspeed 52 je prva jedrilica koja je stigla na cilj u Porto Montenegro u sklopu prve etape šeste regate Hiljadu ostrva (Thousand Islands Race) od Rijeke do Tivta. Austrijska jedrilica Godspeed 52 sa skiperom Peterom Steinkoglerom prejedrila je 278 milja i stigla je na cilj 50sati i 36minuta posle starta regate, iz Rijeke.

Lista učesnika se svela na 4 regatna tima iz Austrije, Hrvatske, Crne Gore i Madjarske, iako se startovala sa 9 brodova, od planiranih 17, zbog vremenskih neprilika i jake bure koja je jedriličare pratila tokom cijelog kursa, brodovi su u toku rute odustajali zbog šteta na brodovima i cjepanja jedara. Bura jeste „partner“ svih jedričara, ali ovog puta predstavljala je i opasnost gdje je na udare bila od 60-80 čvorova. Dubok naklon za jedriličarsko iskustvo, snalažljivost i istajnost zaslužili su i Tivćani sa brodom Stribor koji su prvu etapu regate zavrsili posle 65 sati i 11 minuta jedrenja.

Druge etama regate bila je svojevrsna trka izdržljivosti sa 4 početničke jedrilice, jedan brod odustao od takmičenja, 3 broda su uspjela da izdrže kurs do kraja. Austrijski Godspeed 52 je stigao u riječku luku nakon 56:38:50 sati jedrenja, a Lucia X je stigao u 00:45 u nedjelju 30. septembra i osvojio pobjedu druge etape i ukupnog takmičenja.

Stribor je ostao jedini brod koji se i dalje borio za pobjedu, a postojala je šansa da pobijedi pod uslovom da završi takmičenje prije 04:07, u nedjelju. Međutim, bura je ponovo ojačala i prisilila Stribora, čija je posada radi sigurnosti broda tražila sklonište južno od ostrva Pag gdje su ostali subotu veče. Postalo je očigledno da neće moći da završe regatu, tako da su odlučili da se povuku i odu u Rijeku. Stribor zaslužuje priznanje za svoj trud koji je uključivao čarter za brod u Šibeniku, plovidbu do Rijeke, završetak prve etape u Tivtu, i skori završetak druge etape.

Regata Hiljadu ostrva biće održana i sljedeće godine od 19. do 29. septembra 2019. godine.